trešdiena, 2011. gada 7. septembris

Iesākumā izmanto bezmaksas grāmatvedības datorprogrammu. Tā tu ietaupīsi naudu!

Foto: Wikimedia Commons / US Currency Federal Reserve
Ja uzsāc savu biznesu ar pavisam nelielu naudas summu vai arī, ja tevi māc šaubas par biznesa izdošanos, tad iesākumā noteikti vajag izmantot jebkuru bezmaksas iespēju. Lai gadījumā, ja neveicas vai nesanāk tā kā bija cerēts, zaudējumi būtu pēc iespējas mazāki un, lai sirds ir mierīga. Tāpēc šoreiz runa būs galvenokārt par bezmaksas grāmatvedības datorprogrammām.  

Lai atvieglotu grāmatvedības kārtošanu, tad pēc LR Ekonomikas ministrijas ierosinājuma ir izstrādātas mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem (individuālajam komersantam, individuālajam uzņēmumam, zemnieka vai zvejnieka saimniecībai, SIA un fiziskai personai, kas reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja) brīvi pieejamas bezmaksas grāmatvedības datorprogrammas:   
  1. Un tā SIA "HansaWorld Latvia" ir izstrādājusi bezmaksas grāmatvedības datorprogrammu Books mikrouzņēmumiem. Šī grāmatvedības datorprogramma aptver jaunajam uzņēmumam tik svarīgas lietas kā finanses, realizāciju, piegādātājus, avansa norēķinus, kasi, algas, pamatlīdzekļus, noliktavu un iespēju vajadzīgās nodokļa atskaites Valsts ieņēmumu dienesta EDS sistēmai sūtīt automātiski.  
  2. SIA "Tilde" ir izstrādājusi bezmaksas grāmatvedības datorprogrammu Tildes Jumis Mini. Datorprogrammā ir viss, kas ir nepieciešams maza uzņēmuma grāmatvedībai, proti, virsgrāmata, noliktavas uzskaite, iegādes un pārdošanas operācijas, algas un pamatlīdzekļi.   
  3. SIA "VGP" ir izstrādājusi bezmaksas grāmatvedības datorprogrammu Vadipats.lv tiem, kas grāmatvedības reģistrus kārto vienkāršā ieraksta (vienkāršais ieraksts, kad saimnieciskā darījuma summu ieraksta vienu reizi) sistēmā. Tātad šo grāmatvedības datorprogrammu var izmantot fiziska persona, kas reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja, Individuālais komersants, Individuālais uzņēmums, Zemnieku un zvejnieku saimniecība. Grāmatvedības datorprogrammā Vadipats.lv ir bezmaksas "Ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnāls" un "PVN uzskaites žurnāls". Savukārt atskaišu sagatavošanas iespējas, rēķinu veidošana, attaisnojuma dokumentu glabāšana elektroniski jau ir par samaksu.     
  4. SIA "Andi M" ir izstrādājusi bezmaksas grāmatvedības datorprogrammu 1C: Mikrouzņēmums 8

    ! Mikrouzņēmumu nodokļa likums.

    ! Informācija par LR Ekonomikas ministrijas sadarbību ar bezmaksas Grāmatvedības datorprogrammu izstrādātājiem.     

    ! "Grāmatvedības reģistru kārtošanai lieto tikai tādu grāmatvedības datorprogrammu, kuras izmantošanas tiesības saskaņā ar Autortiesību likumu apliecina attiecīga licence vai licences līgums" - tā Valsts ieņēmumu dienests. Lasi Valsts ieņēmumu dienestam uzdotos jautājumus par grāmatvedības organizēšanu un sniegtās atbildes



    Vēl vairāki interesanti bezmaksas un par nelielu samaksu piedāvājumi mazajiem uzņēmumiem:
    • SIA "Business Instruments" piedāvā mazajam uzņēmumam gan bezmaksas grāmatvedības datorprogrammu Alamora Grāmatvedība FREE, gan maksas grāmatvedības datorprogrammu Alamora Grāmatvedība PRO. Maksas programmu sākumā piedāvā izmēģināt. Lai vieglāk varētu izdarīt izvēli, tad var salīdzināt doto informāciju par abu programmu Iespējām un Cenām. Abas programmas der datoros ar Windows, Linux vai Mac operētājsistēmu, kā arī viedtālruņos un planšetdatoros. Kad datorā ir uzstādīta grāmatvedības datorprogramma, tad sadaļā "Uzņēmuma dati" būs pieejama licence, ko parādīt Valsts ieņēmumu dienestam. Lasi Biežāk uzdotos jautājumus un sniegtās atbildes.  
    • SIA "FF IT" piedāvā Orion sistēmu, kas nav grāmatvedības aizstājējs, bet gan dod uzņēmumam iespēju ātri Izrakstīt rēķinus un pavadzīmes un nosūtīt tās saviem klientiem uz e - pastu. Ir domāts arī par šī pakalpojuma vairāku līmeņu drošību. Savukārt sadaļā Cenas ir informācija gan par pakalpojuma bezmaksas, gan maksas iespējām. 
    • Lai palīdzētu uzņēmumam darbā ar Valsts ieņēmuma dienesta Elektronisko deklarēšanas sistēmu (EDS), tad  SIA "Eatskaites" izveidoja rīku (ir jāreģistrējas, lai varētu to izmēģināt bez maksas), kas palīdz sagatavot uzņēmuma atskaites sūtīšanai uz EDS. Lai atskaišu sūtīšana varētu notikt, tad tava uzņēmuma atskaišu datiem ir jābūt sagatavotiem Microsoft Excel formātā, neatkarīgi no tā kādu grāmatvedības programmu tavs uzņēmums izmanto. Pārējie pakalpojumi, ko piedāvā SIA "Eatskaites" ir Kalkulatori (autoratlīdzības kalkulators, atvaļinājuma kalkulators darbiniekiem, kas strādā nepilnu darbalaiku, nodokļa nokavējuma kalkulators, valsts nodevu kalkulators) un automātisku Dokumentu veidošanu (Viena īpašnieka mazkapitāla SIA, Aizdevuma līgums, Darba līgums, Automašīnas patapinājuma līgums). Atskaišu sūtīšana uz EDS un automātiskā dokumentu veidošana ir par maksu (Cenrādis un Norēķinu kārtība). Visa informācija, kas ir EDS, kā kļūt par EDS lietotāju, kā lietot EDS, EDS demo versija utt. ir pieejama Valsts ieņēmuma dienesta pirmajā lapā (http://www.vid.gov.lv). 
    • SIA "Zalktis Programmas" piedāvā Grāmatvedības datorprogrammu Zalktis un Krivulis. "Zalktis" ir domāta maziem un vidējiem uzņēmumiem, biedrībām un individuālajiem komersantiem. "Krivulis" ir vienkāršā ieraksta grāmatvedības programma un ir domāta visām pašnodarbinātām personām, individuālajam uzņēmumam un individuālajam komersantam. Programmu "Zalktis" piedāvā izmēģināt. Abu programmu licences ir par maksu, bet piedāvā arī atlaides.
    • SIA "Praximetrix" piedāvā 24balance, kas ir grāmatvedības un finanšu uzskaites online programma. Tiek piedāvātas šīs programmas dažādas versijas (vienkāršākas un sarežģītākas) un tās ir gan bezmaksas, gan par maksu. Visām programmām piedāvā apskatīties Demo versijas. Piedāvā arī pakalpojumu PVN kalkulatoru un Algas kalkulators. Grāmatvedības programma "24balance" der datoriem, ja tajos ir operētājsistēma Windows, Linux vai Mac, kā arī ar jebkuru Interneta pārlūkprogrammu - Internet Explorer, Google Chrome, Firefox, Opera, Safari (par to sadaļā Uzņēmumu īpašniekiemAtšķirības un priekšrocības). Grāmatvedības programma "24balance" der arī Apple planšetdatoros. Piedāvā arī grāmatvedības programmu, kas ir vairāk domāta pieredzējušiem Grāmatvežiem. SIA "Praximetrix" aicina uz sadarbību grāmatvedības pakalpojumu sniedzēju uzņēmumus un neatkarīgos grāmatvežus (par to sadaļā Grāmatvedības uzņēmumiem). Lasi Biežāk uzdotos jautājumus un sniegtās atbildes 
      ! Grāmatveža profesijas standarts (Organizē un vada citus darbiniekus. Kvalifikācijas līmenis 4) - viņa pienākumi, uzdevumi, prasmes un zināšanas, ko apstiprinājusi LR Izglītības un zinātnes ministrija, kā arī Grāmatveža profesijas standarts (Kvalifikācijas līmenis 3). SIA Business Profit piedāvā iepazīties ar sava uzņēmuma  sagatavoto Grāmatveža amata aprakstu (klikšķināt pēc tam uz "amata - apraksts.pdf) paraugu. 

      !!! Sanita Djatlova, kas sniedz grāmatvedības pakalpojumus juridiskām un fiziskām personām savā mājas lapā ir ievietojusi vērtīgu informāciju Tiem, kas kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā. Ir vērts šajā lapā visu izlasīt no sākuma līdz beigām.


      !!! Sabiedrības Tildes mājas lapas sadaļā "Vieslektoru materiāli" ir Valsts ieņēmuma dienesta sagatavots materiāls, kas saucas Valsts ieņēmumu dienesta tematiskās pārbaudes un citi nodokļu kontroles pasākumi. Tiesa šis materiāls ir sagatavots tālajā 2007. gadā un varbūt kaut kas ir mainījies, bet nu vienalga ir interesanti izlasīt un uzzināt, ko bauda un ko skatās. It īpaši lasi sadaļu, kuras virsraksts ir "Tematiskās pārbaudes par tēmu".                  
        ! Kas ir Operētājsistēma, Interneta pārlūkprogramma, Lietojumprogrammatūra uzzini izlasot rakstu Bezmaksas datorprogrammas. Un tu ietaupi naudu!

        ! Nākamais raksts būs par - biznesa plānu un mārketinga plānu.    




        3 komentāri:

        Unknown teica...

        Paldies par vērtīgu informāciju. Esmu dzirdējis par atvērtā koda grāmatvedības programmām "Grisbi" un "Open bravo". Viņas plašajā iespēju klāstā nav pieminētas. Vai tad viņas būtu tik nepiemērotas mums? Cik zinu, tad tulkojot šīs programmas ir ieguldīts milzīgs entuziastu darbs!

        free patterns teica...

        Es par tādām programmām pirmo reizi dzirdu, bet gan jau ir labas. Viņas laikam ir bezmaksas. Bet ja tā loģiski domā, tad kāpēc viņas gan nevarētu izmantot, ja ar viņām var normāli strādāt. Galvenais ir šo programmu licence un kas tajā ir rakstīts.

        Ja es kļūdos, tad labojiet manis teikto.

        Hostings biznesam teica...

        Lielisks raksts. Tiešām noderīgas lietas un to zinu no pieredzes, ka šeit nu ir vairākas lietas, kas tiešām var palīdzēt uzsākt darbību.
        Lai izsistos, vajadzētu sākt domāt par interneta sniegto iespēju izmantošanu un visu, kas ar to ir saistīts.