sestdiena, 2011. gada 2. jūlijs

Orientējies grāmatvedībā. Tad tevi neaptīs ap pirkstu!

Foto: Wikimedia Commons / Rob Ramsey Calculates Flight Times


1) Likums Par grāmatvedību.

Likuma vispārīgie noteikumi:
  • Juridiskajām un fiziskajām personām, kas veic saimniecisko darbību ir jākārto grāmatvedība.
  • Juridiskās personas ir: SIA (Sabiedrība ar ierobežotu atbildību), IU (Individuālais uzņēmums), Zemnieka vai zvejnieka saimniecība, AS (Akciju sabiedrība), Kooperatīvs, Reliģiska organizācija, Politiska organizācija (Partija), Arodbiedrība, Biedrība, Nodibinājums, Iestāde, kas tiek finansēta no valsts naudas vai pašvaldības naudas, Personālsabiedrība, Ārvalstu komersanta filiāle, Nerezidenta pastāvīgā pārstāvniecība.
  • Fiziskās personas ir: IK (Individuālais komersants), Fiziska persona, kas ir reģistrējusies Valsts ieņēmumu dienestā (VID), kā saimnieciskās darbības veicēja.
  • Turpmāk šajā likumā juridiskās un fiziskās personas tiek sauktas vienā vārdā par uzņēmumu
  • Vairāk par to:
  1. Kas ir SIA, IK, AS un Personālsabiedrība ir rakstīts likumā: Komerclikums. Konkrēti šajā likumā par IK (Individuālais komersants) ir rakstīts no 74. panta līdz 76. pantam. Vispārīgi par SIA (Sabiedrība ar ierobežotu atbildību) ir rakstīts no 134. panta līdz 184. pantam, bet konkrēti par SIA pamatkapitālu un SIA pārvaldi ir rakstīts no 185. panta līdz 224. pantam.   
  2. Kas ir Mikrouzņēmums (var būt IK, IU, SIA, Zemnieka vai zvejnieka saimniecība, Fiziska persona, kas ir reģistrējusies VID, kā saimnieciskās darbības veicēja) ir rakstīts likumāMikrouzņēmumu nodokļa likums.
  3. Kas ir Zemnieka vai zvejnieka saimniecība ir rakstīts likumā: Zemnieku un zvejnieku saimniecību likums (likums stāsies spēkā 01.01.2012), bet par IU ir rakstīts šī likuma Pārejas noteikumu 4. punktā.
  4. Kas ir Fiziska persona saimnieciskās darbības veicēja ir rakstīts likumā: Par iedzīvotāju ienākuma nodokli (It īpaši lasi 1. pantu, 2. pantu un 11. pantu).
  5. Kas ir Kooperatīvs ir rakstīts likumā: Kooperatīvo sabiedrību likums.           
  • Saimnieciskā darbība ir sistemātiska darbība par atlīdzību (piemēram, cep maizi un to pārdod, kā maizes ceptuvē Lāči, sniedz friziera pakalpojumus par samaksu, kā frizētavā KOLONNA, apģērbu tirdzniecība internetā, kā to dara uzņēmumā Lindex utt.).
  • Grāmatvedībā ir jāatspoguļo visi uzņēmuma saimnieciskie darījumi, proti, naudas saņemšana un maksāšana, kā arī preču vai pakalpojumu pirkšana un pārdošana (piemēram, ieņēmumi no matu griešanas, ieņēmumi no maizes pārdošanas, algas izmaksa frizierēm, nodokļa maksājumi valsts budžetā, ieņēmumi no uzņēmuma brīvo telpu izīrēšanas, ieņēmumi no uzņēmuma automašīnas pārdošanas, uzņēmuma naudas iemaksa bankas kontā, izdevumi audumu iegādei, lai šūtu kleitas utt.).
  • Likumā ir teikts, ka par grāmatvedības kārtošanu ir atbildīgs uzņēmuma vadītājs.  

Grāmatvedības reģistru kārtošana:          
    • Grāmatvedības reģistri ir grāmatas, kartītes, vaļējas lapas. Grāmatvedības Reģistru paraugi (skaties kāda izskatās virsgrāmata, žurnālorderis, kases grāmata, saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnāls, pamatlīdzekļu un mazvērtīgā inventāra uzskaites veidlapas u.c. veidlapas), ko piedāvā Lanateks Akciju Sabiedrība
    • Lietojot datorus grāmatvedības reģistrus sagatavo ar datorprogrammu palīdzību.
    • Grāmatvedības reģistros reģistrē saimnieciskos darījumus.
    • Uzņēmuma grāmatvedības reģistros nedrīkst izdarīt ierakstus, kam nav attaisnojuma dokumentu, jo attaisnojuma dokuments apliecina saimnieciskā darījuma esamību.
    • Attaisnojuma dokuments ir pavadzīmes (par uzņēmuma izsniegtām precēm vai par uzņēmumā saņemtām precēm), kases ieņēmumu orderis (par skaidru nauda, ko iemaksā uzņēmuma kasē), kases izdevumu orderis (par skaidru naudu, ko izsniedz no uzņēmuma kases), uzņēmuma bankas konta izraksts (informācija par uzņēmuma bankas kontā ieskaitīto naudu vai no bankas konta tālāk pārskaitīto naudu), kases čeki (ja pērk vai pārdod preces mazumtirdzniecībā) u.c. attaisnojuma dokumenti.  
    • MK noteikumi Nr. 584 "Kases operāciju uzskaites noteikumi" nosaka uzņēmuma, kas veic saimniecisko darbību, saņemto un izdarīto skaidrās naudas maksājumu (sauc arī par kases operācijām) uzskaites kārtību.    
    • Grāmatvedības reģistrus vienkāršā ieraksta sistēmā kārto IK, IU, Zemnieku un zvejnieku saimniecības, kuru apgrozījums (jeb ieņēmumi) no saimnieciskajiem darījumiem (jeb preču vai pakalpojumu pārdošanas) iepriekšējā gadā nepārsniedz 200 000 latus. Grāmatvedības reģistrus vienkāršā ieraksta sistēmā kārto arī fiziska persona, kas VID reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicēja.
    • Vienkāršais ieraksts, kad saimnieciskā darījuma summu ieraksta vienu reizi.
    • MK noteikumi Nr. 188 "Kārtība, kādā individuālie komersanti, zemnieku un zvejnieku saimniecības, individuālie uzņēmumi, citas fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā" un šie noteikumi zaudēs spēku 01.07.2013, kad stāsies spēkā MK noteikumi Nr. 1160 "Kārtība, kādā individuālie komersanti un citas fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā 
    • Visi pārējie grāmatvedības reģistrus kārto divkāršā ieraksta sistēmā. Divkāršā ieraksta sistēma, kad saimniecisko darījumu reģistrācijai izmanto īpašas tabulas, ko sauc par kontiem. 
    • Divkāršais ieraksts, kad vienu un to pašu saimnieciskā darījuma summu ieraksta divas reizes.  

    Inventarizācija un pārskati:
    • Inventarizācija ir jāveic:
    1. Kad uzņēmums uzsāk savu darbu.
    2. Turpmāk katra gada beigās.
    3. Izbeidzot uzņēmuma darbību.
    4. Reorganizējot uzņēmumu.
    5. Ja ir ierosināta lieta par uzņēmuma pasludināšanu par maksātnespējīgu. 
    • Inventarizācija ir uzņēmuma īpašumā esošās mantas pārbaude dabā, kā arī uzņēmuma un tā debitoru un kreditoru summu salīdzināšana. Visu iegūto informāciju reģistrē inventarizācijas sarakstos.   
    • Par debitoriem sauc tos, kas uzņēmumam ir parādā. Par kreditoriem sauc tos, kam uzņēmums ir parādā. 
    • Uzņēmums pamatojoties uz inventarizācijas datiem sastāda bilanci. Bilance ir tabula. Tabulas kreisajā pusē ir informācija par uzņēmuma līdzekļiem (līdzekļi ir licences, preču zīmes, zemes gabali, ēkas, iekārtas, mašīnas, vērtspapīri, izejvielas, gatavie produkti, pircēju un pasūtītāju parādi, skaidra nauda u.c.). Tabulas labajā pusē ir informācija par to, kas uzņēmumam ir devis finansējumu (finansējums ir uzņēmuma īpašnieku kapitāls, kredīti, kas ņemti bankā u.c.).
    • Uzņēmums par katru gadu sastāda Gada pārskatu. To kādam ir jābūt Gada pārskatam nosaka likums Par uzņēmumu gada pārskatiem un ar to saistītie MK noteikumi Nr. 488 "Gada pārskatu likuma piemērošanas noteikumi". Šis likums attiecas uz SIA, AS, IU, Zemnieku vai zvejnieku saimniecībām, Kooperatīvajām sabiedrībām, kuru apgrozījums (jeb ieņēmumi) no saimnieciskajiem darījumiem (jeb preču vai pakalpojumu pārdošanas) iepriekšējā gadā pārsniedz 200 000 latu. IU un Zemnieku vai zvejnieku saimniecība var sagatavot gada pārskatu ievērojot šā likuma noteikumus arī tad, ja apgrozījums iepriekšējā gadā nepārsniedz 200 000 latu. Likums Par uzņēmumu gada pārskatiem neattiecas uz bankām, apdrošināšanas sabiedrībām utt.  
    • IK, kura apgrozījums (jeb ieņēmumi) no saimnieciskajiem darījumiem (jeb preču vai pakalpojumu pārdošanas) iepriekšējā gadā pārsniedz 200 000 latu ir jāsagatavo finanšu pārskats, un to nosaka MK noteikumi Nr. 301 "Noteikumi par individuālo komersantu finanšu pārskatiem"
    • IU, Zemnieku vai zvejnieku saimniecība un IK, kuru apgrozījums (jeb ieņēmumi) no saimnieciskajiem darījumiem (jeb preču vai pakalpojumu pārdošanas) iepriekšējā gadā nepārsniedz 200 000 latu, kā arī fiziskās personas, kas ir reģistrējušās VID, kā saimnieciskās darbības veicēji - uzskaita saimnieciskās darbības ieņēmumus un izdevumus un aizpilda Gada ienākuma deklarāciju, kā to nosaka likums Par iedzīvotāju ienākuma nodokli un MK noteikumi Nr. 149 "Noteikumi par iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju un tās aizpildīšanas kārtību".                         
           


    2) MK noteikumi Nr 585 "Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju"Šie noteikumi jau daudz konkrētāk pasaka kā uzņēmumā ir jākārto un jāorganizē grāmatvedība. Vienkārši šie noteikumi ir cītīgi jālasa un jādara, kā tajos tiek teikts.


    Par saimniecisko darījumu iegrāmatošanu un grāmatvedības reģistru kārtošanu: 
    Par grāmatvedības datorprogrammām:
    Par grāmatvedības organizācijas dokumentiem:
    • Par grāmatvedības organizācijas dokumentiem, kas nosaka kārtību:
    1. Kā uzskaita uzņēmuma saimnieciskos darījumus, mantu un saistības.
    2. Kā uzņēmumā veic inventarizāciju.
    3. Kā uzņēmumā sniedz pārskatus par skaidrās un bezskaidrās naudas avansu izlietojumu.
    4. Kā uzņēmumā sniedz pārskatus par izejvielu un krājumu izlietojumu.
    5. Kā uzņēmumā dokumentē un uzskaita uzņēmuma transportlīdzekļu izmantošanas izdevumus.
    6. Grāmatvedības organizācijas dokuments ir arī kontu plāns.
    7. Grāmatvedības organizācijas dokumenti ir arī ilgtermiņa ieguldījumu, apgrozāmo līdzekļu, saistību un pašu kapitāla klasifikācijas kritēriji.
    8. Grāmatvedības organizācijas dokumenti ir arī grāmatvedības politikas, grāmatvedības ierakstu, dokumentu un reģistru glabāšanas noteikumi.
    9. Grāmatvedības organizācijas dokumenti ir arī gada pārskata, kā arī citu grāmatvedības pārskatu sagatavošanas noteikumi.
    10. Grāmatvedības organizācijas dokumenti ir arī uzņēmuma dokumentu apgrozības apraksts vai shēma.
    11. Uzņēmumā sagatavojot attaisnojuma dokumentus un kārtojot grāmatvedībā lietvedību izmanto Dokumentu juridiskā spēka likumu un MK noteikumus Nr. 916 "Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas kārtība"
    12. Un vēl svarīgi zināt, ka IK, IU, Zemnieku vai zvejnieku saimniecība, ja to apgrozījums (jeb ieņēmumi) no saimnieciskajiem darījumiem (jeb preču vai pakalpojumu pārdošanas) iepriekšējā gadā nepārsniedz 200 000 latu un grāmatvedību tie kārto vienkāršā ieraksta sistēmā, kā arī fiziska persona, kas ir reģistrējusies VID, kā saimnieciskās darbības veicēja, ir atbrīvoti no grāmatvedības organizācijas dokumentu izstrādāšanas un apstiprināšanas.
    13. Ir vērts izlasīt šo rakstu Mazais uzņēmējs grāmatvedības papīru slazdā. Šajā rakstā ir ļoti labi uzrakstīts par grāmatvedības organizācijas dokumentiem.                     

    Par inventarizācijas norises kārtību: 
    • Svarīgi zināt, ka IU īpašnieks, Zemnieku vai zvejnieku saimniecības īpašnieks, IK un fiziskā persona, kas ir reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja, kā arī SIA vadītājs, kurš ir SIA vienīgais īpašnieks un vienīgais valdes loceklis, inventarizāciju var veikt pats. Visos pārējos gadījumos uzņēmuma vadītājs izveido inventarizācijas komisiju. Veicot inventarizāciju ir jāizmanto Finanšu ministrijas Norādījumi Nr. 832 "Norādījumi par inventarizācijām"
    Par grāmatvedības darba organizāciju uzņēmumā:
    • Uzņēmuma vadītājs:
    1. Uzdod veikt grāmatvedības kārtošanu vienam vai vairākiem uzņēmuma darbiniekiem.
    2. Izmanto grāmatvedības kārtošanā cita uzņēmuma pakalpojumus.
    3. Uzņēmuma vadītājs uzņemas grāmatvedību kārtot pats, ja uzņēmuma vadītājs ir SIA vienīgais īpašnieks un vienīgais valdes loceklis. Grāmatvedību kārto pati arī fiziska persona (arī IU vai zemnieka vai zvejnieka saimniecības īpašnieks), kura par savām saistībām atbild ar visu savu mantu.
    Grāmatvedības kontrole:
    • Grāmatvedības kontrole ir metodes un paņēmieni, ko izmanto, lai kontrolētu uzņēmuma mantas saglabāšanu, saimniecisko darījumu reģistrēšanu, kā arī lai nodrošinātu grāmatvedības sniegtās informācijas savlaicīgumu un pareizību.
    Grāmatvedības cikls:
    • Par grāmatvedības darba posmiem, kurus veicot iegūst finanšu pārskatus par attiecīgo pārskata periodu (mēnesi, ceturksni vai gadu).     

    SVARĪGI
    • Mājas lapā www.ifinanses.lv ir ļoti vērtīga informācija par grāmatvedību, likumdošanu, nodokļiem, ekspertu padomi, iespēja uzdot jautājumus gan rakstiskus, gan tiešsaistē. Lai iegūtu pieeju visiem publicētajiem rakstiem un visam pārējam, tad uz Abonēšana. Agrāk varēja 7 dienas iepazīties ar mājas lapā publicētajiem rakstiem bez maksas, bet tagad, ja pareizi esmu sapratusi viss ir tikai par samaksu.   
    • Veneranda Andžāne "Ievads finanšu grāmatvedībā", Latvijas Universitātes Grāmatvedības institūts.
    • M. Grebenko "Grāmatvedības uzskaite", Rīga 2007
    • V. Raņķēviča, T. Korsaka "Ievads grāmatvedībā", Rīga, Latvijas komercbanku asociācija, 2008 


    Sanita Djatlova, kas sniedz grāmatvedības pakalpojumus juridiskām un fiziskām personām savā mājas lapā ir ievietojusi vērtīgu informāciju Tiem, kas kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā. Ir vērts šajā lapā visu izlasīt no sākuma līdz beigām.

    Sabiedrības Tildes mājas lapas sadaļā "Vieslektoru materiāli" ir Valsts ieņēmuma dienesta sagatavots materiāls, kas saucas Valsts ieņēmumu dienesta tematiskās pārbaudes un citi nodokļu kontroles pasākumi. Tiesa šis materiāls ir sagatavots tālajā 2007. gadā un varbūt kaut kas ir mainījies, bet nu vienalga ir interesanti izlasīt un uzzināt, ko bauda un ko skatās. It īpaši lasi sadaļu, kuras virsraksts ir "Tematiskās pārbaudes par tēmu".                

    Nākamais raksts būs par bezmaksas un maksas grāmatvedības datorprogrammām. Tikai gan vasaras beigās.

    1 komentārs:

    Unknown teica...

    Investīcijas pamatkapitālā no Cityfinances. www.cityfinances.lv