piektdiena, 2011. gada 20. maijs

Bezmaksas datorprogrammas. Un tu ietaupi naudu!

Foto: Wikimedia Commons / Science Museum (Viens no pirmajiem Apple datoriem)

Ir datorprogrammas par kurām ir jāmaksā, lai tās varētu izmantot uzņēmējdarbībā. Bet vai pastāv arī bezmaksas programmas, kuras var legāli izmantot uzņēmējdarbībā? Jā pastāv. 

Pašu pirmo un pašu galveno programmu, ko datoram vajag, lai tajā kaut kas varētu sākt notikt sauc par operētājsistēmu (OS). Piemēram, maksas operētājsistēmas, ko var izmantot uzņēmējdarbībā ir Microsoft Windows XP, Windows Vista un Windows 7 (http://www.microsoft.com/lv/lv). Populāra bezmaksas operētājsistēma, ko var izmantot uzņēmējdarbībā ir Ubuntu (uz Linux bāzes veidota operētājsistēma http://www.ubuntu.com). Ir arī Google Chrome operētājsistēma, bet tā būs kopā ar datoru (raksts Prezentēti pirmie klēpjdatori ar Chrome OS).     

Lai varētu piekļūt internetam, tad datorā ir jābūt speciālai programmai, ko sauc par interneta pārlūkprogrammu. Maksas interneta pārlūkprogramma ir Microsoft Internet Explorer, kas jau iekļauta operētājsistēmās Windows XP, Windows Vista un Windows 7. Populāras bezmaksas interneta pārlūkprogrammaskuras var izmantot uzņēmējdarbībā ir Mozilla Firefox (http://www.mozilla.com/lv/firefox), Google Chrome (lejuplādēt biznesam), un Opera (http://www.opera.com). Mozilla Firefox, Google Chrome un Opera darbojas gan uz Microsoft Windows operētājsistēmām, gan uz Ubuntu (Linux) operētājsistēmas.

Lietojumprogrammatūra bieži vien tiek iegādāta atsevišķi no datora. Tipisks lietojumprogrammatūras piemērs ir maksas Microsoft Office biroja programmu pakete (Word, Excel, PowerPoint, Outlook u.c.), kuru var izmantot uzņēmējdarbībā. Bezmaksas biroja programmu pakete ir OpenOffice.org, kas pilnībā var aizstāt Microsoft Officeun to var legāli izmantot uzņēmējdarbībā (http://why.openoffice.org). Openoffice.org darbojas gan uz Microsoft Windows operētājsistēmām, gan uz Ubuntu (Linux) operētājsistēmas. Google Doc ir bezmaksas biroja programmatūra uzņēmumam (skaties Google Apps for free), ja uzņēmumā to lieto līdz 10 darbiniekiem. Ja uzņēmumā grib izmantot Google Doc un vēl citus Google piedāvātos pakalpojumus uzņēmējiem, tad ir jāmaksā gada maksa (Google Apps for Business).

Ja datorā ir uzstādīta kāda no Microsoft Windows operētājsistēmām un tajā ir interneta pārlūkprogramma Internet Explorer vai Mozilla Firefox, tad var arī nepirkt atsevišķi Microsoft Office biroja programmu paketi, bet iesākumā izmantot Office Web Apps, kas ir Microsoft bezmaksas pakalpojums un to var izmantot gan privāti gan nelieli uzņēmumi (laikam, ja uzņēmumā ir līdz desmit darbiniekiem). Office Web Apps ir tie paši Microsoft Office Word, Excel u.c., tikai ar daudz mazāk funkcijām. Lai varētu izmantot šo pakalpojumu, tad ir jāizveido konts un tiks pārbaudīts vai jūsu datorā Microsoft Windows operētājsistēma ir legāla. Vairāk informācijas par Office Web Apps skaties šeit: http://office.microsoft.com/lv-lv/web-apps/, bet informācija kā sazvanīt Microsoft Latvijā un uzdot jautājumus skaties: Kontaktinformācija un Microsoft Atbalsts (Mājām, Darbam).  

! Tevi varētu arī interesēt informācija par bezmaksas programmām, kas publicēta mana otra bloga sadaļā Ietaupa tava uzņēmuma naudu!.


! Nākamai būs raksts par Ubuntu (Linux) un kāpēc tas ir par brīvu?                                           


5 komentāri:

hugo teica...

vēl varētu pieminēt comodo antivīrusu, kas arī ir vienīgais bezmaksas antivīruss biznesam.
Temats ļoti plašs un patiesībā ir iespējas lielāko daļu aizstāt ar atvērtā koda risinājumiem un interneta servisiem.

free patterns teica...

Paldies hugo par informāciju. Es mēģināšu uzrakstīt par to, lai citi arī uzzin. Bet varbūt varam sarunāt, ka tu pats uzraksti nelielu rakstiņu par to, nu tādā vienkāršā un saprotamā valodā. Un šis raksts tiks nopublicēts, kā hugo raksts šajā blogā. Cik es saprotu, tu esi zinošs šajos jautājumos.

Anna Liepa

hugo teica...

Diemžēl, man nepiemīt bloggera talants, tādēļ būs problemātiski ar rakstīšanu.
http://www.osalt.com/
ir vesela virkne ar atvērtā koda programmām.
Bet varu savādāk izpalīdzēt ar blogger modifikācijām un web lietām, ja tas ir nepieciešams. ;)

free patterns teica...

Izlasīju visus tavus komentārus pie visiem saviem rakstiem. Paldies informācija ir vērtīga. Tā tiks izmantota.

Anna Liepa

Unknown teica...

Piesaisti naudu un sāc attistities! Cityfinances finansējums Jūsu uzņēmumam https://www.cityfinances.lv