piektdiena, 2011. gada 26. augusts

Vai bezmaksas biroja datorprogrammas var pilnībā aizstāt Microsoft Office maksas programmu?

Foto: Wikimedia Commons / Aquilegia x hybrida

Ir vasaras beigas un esmu atgriezusies Latvijā. Jūlija sākumā biju solījusi, ka nākamais raksts būs par grāmatvedības datorprogrammām. It īpaši par bezmaksas, kā arī par tādām par kurām jaunajam uzņēmējam nav dārgi jāmaksā.

Bet tad plāni mainījās. Iegādājos sev jaunu klēpjdatoru ar tajā jau uzstādītu operētājsistēmu Microsoft Windows 7. Operētājsistēmā ir iekļauta arī interneta pārlūkprogramma Internet Explorer. Taupības nolūkos nepirku Microsoft Office biroja programmatūru. Tomēr, lai turpmāk es varētu rakstīt dokumentus, veikt aprēķinus un veidot prezentācijas, tad divas dienas savā jaunajā datorā izmēģināju bezmaksas biroja programmas, kā Google Doc jeb Google dokumenti, OpenOffice.org un Microsoft Office Web Apps dotās iespējas.  

Nu lūk, tad par šīm bezmaksas biroja programmām un kā man gāja tās izmēģinot es gribēju uzrakstīt. Bet raksts par grāmatvedības datorprogrammām būs nākamais.

1) Vispirms par biroja programmu Google Doc jeb Google dokumenti. Šī biroja programma ar visām tās funkcijām ir tulkota latviešu valodā, bet reizēm programmas funkciju nosaukumi parādās tikai angļu valodā. Kāpēc tā notiek nezinu.

Tātad vispirms zināšanai - lai varētu izmantot Google pakalpojumus, piemēram, Google dokumentus, blogu ar Blogger, e - pastu ar Gmail, reklāmas ar AdSense u.c. ir jāizveido konts. Ja vienreiz kontu izveidosi, tad turpmāk ar šī konta parolēm varēsi izmantot visus pārējos Google pakalpojumus (manis iepriekš minētos un arī citus).

Kad tu beidzot piekļūsti Google dokumentiem, tad datora ekrāna kreisajā pusē noklikšķinot uz izvēlnes "Izveidot jaunu" parādās izvēlne - Dokumenti, Prezentācijas, Izklājlapas, Zīmējumi un Veidlapas. Ja izvēlies rakstīt Dokumentu, tad tas ir gandrīz tāpat vai pilnīgi tāpat kā rakstīt Microsoft Office Wordā. Prezentācija ir līdzīga Microsoft Office PowerPointam, bet Izklājlapa ir līdzīga Microsoft Office Excelim utt.

Kad Dokuments ir uzrakstīt, tad datora ekrāna labajā augšējā stūrī noklikšķinot uz "Koplietot" var izvēlēties savu uzrakstīto Dokumentu "Sūtīt pa e - pastu kā pielikumu" un vēl ir jāizvēlas vai tavs Dokuments būs kā Word dokuments, PDF formā, Atvērta dokumenta formā utt. Pavisam ir kādas piecas vai sešas Dokumenta izskata sūtīšanas iespējas.

Tikai jāņem vērā, ja izvēlēsies sūtīt savu uzrakstīto Dokumentu kā Word dokumentu, tad tava sūtījuma saņēmējs savā datorā to varēs atvērt un izlasīt, ja viņa datorā būs uzstādīta Microsoft Office programmatūra. Bet, ja gribēsi sūtīt kādam savu uzrakstīto Dokumentu Atvērta dokumenta formā, tad tava sūtījuma saņēmēja datorā ir jābūt uzstādītai OpenOffice.org biroja programmai. Šie noteikumi attiecas arī, ja izvēlēsies sūtīt savu Dokumentu PDF formā utt.

Ar to OpenOffice.org biroja programmu saņēmēja datorā ir tā, ka vienai paziņai sūtīju savu uzrakstīto Dokumentu Atvērta dokumenta formā, bet paziņas dators to nevēra vaļā un paziņoja, ka datorā nav uzstādīta OpenOffice.org biroja programma. Tiesa paziņas datorā vēl joprojām ir vecā Microsoft Windows XP operētājsistēma. Bet otrai paziņai, kurai datorā nav uzstādīta OpenOffice.org biroja programma manu nosūtīto Dokumentu Atvērta dokumenta formā viņas dators atvēra vaļā. Tiesa otras paziņas datorā ir uzstādīta jaunā Microsoft Windows 7 operētājsistēma.

Un vēl visi tavi uzrakstītie Dokumenti visu laiku atradīsies Google dokumentu kontā. Bet tu tos vari arī saglabāt, piemēram, uz sava datora detskopa vai kādā savā dokumentu mapē. Tad tev pēc Dokumenta uzrakstīšanas ir jāizvēlas datora ekrāna augšpusē "Faili" un "Lejuplādēt kā" un vēl ir jāizdara pēdējā izvēle, proti, kāds tavs Dokuments izskatīsies.

Un vēl viena laba iespēja, ko var izmantot, ja ir tāda vajadzība, proti, uzrakstīto Dokumentu latviešu valodā uzreiz var iztulkot citā valodā. Tad ir jāizvēlas "Rīki", "Tulkot dokumentu" un valoda.

Visi šie sūtīšanas un saglabāšanas noteikumi attiecas ne tikai uz Dokumentiem, bet arī uz Izklājlapām, Prezentācijām utt.

Tā kā manā datorā nav uzstādīta Microsoft Office biroja programmatūra un nav arī Tildes programma, tad latviešu burtus ar garumzīmēm un mīkstinājuma zīmēm var dabūt uz datora klaviatūras nospiežot un pieturot labo "Alt" taustiņu. Nu īpaši ērti nav, bet dzīvot var.

Mans secinājums par Google Doc jeb Google dokumentiem, proti, tas ir lēti un labi, ja nav jāstrādā ar kaut kādiem super slepeniem vai super svarīgiem dokumentiem utt. Kāpēc es te tā saku? Tāpēc, ka vienu dienu Google paziņoja un atvainojās, ka ir problēmas un visas programmas funkcijas bija angļu valodā, lai gan vajadzēja būt latviski. Man protams nav problēmas ar angļu valodu, bet nu vienalga neērti un neparocīgi bija strādāt.  
     
2) Bet tagad par biroja programmu OpenOffice.org. Lai varētu lejupielādēt šo programmu savā datorā, tad jāspiež uz šīs adreses: http://download.openoffice.org/other.html. Tad parādās virsraksts "OpenOffice.org - tested and released full installation sets". Es izvēlējos English (British) - Windows (ir arī priekš Linux un Mac operētājsistēmām) - Downloads. Pirms tam gan mēģināju latvisko variantu lejupielādēt, bet nonācu strupceļā un nevarēju saprast, ko tālāk darīt. Angliskais variants, kad programmas visas funkcijas ir angļu valodā nekādas problēmas neradīja. Visa OpenOffice.org biroja programma ir gandrīz tāda pati kā Microsoft Office biroja programmatūra.

Ja Microsoft Office ir Word, tad OpenOffice.org to sauc par Text Document. Excel sauc par Spreadsheet, bet PowerPoint sauc par Presentation utt.

Izmantojot programmu Text Document, lai uzrakstītu kādu savu dokumentu un pēc tam nospiežot "Save" (saglabāt) tiek piedāvāti apmēram 12 tava uzrakstītā dokumenta saglabāšanas veidi. Piemēram, savu uzrakstīto dokumentu var saglabāt kā Microsoft Office Word dokumentu. Atsevišķi datora ekrāna augšā ir ikona, kas piedāvā saglabāt tavu uzrakstīto dokumentu PDF formātā ("Export Directly as PDF"). Tiesa man, kad gribēju saglabāt dokumentu Word formā uz ekrāna parādījās vēl uzraksts "Keep Current Format". Un noklikšķinot uz šī uzraksta mans uzrakstītais dokuments tika saglabāts Word formā.

Vienīgi sākot strādāt ar prezentācijas programmu Presentation vispirms tiek uzdoti tev jautājumi un dotas dažādas izvēles iespējas. Kad esi izvēli izdarījis, tad ir jāspiež "Next". Un tikai pašās beigās nospiežot uz "Create" parādīsies prezentācijas programma, kas ir līdzīga PowerPoint.

Attiecībā uz OpenOffice.org biroja programmām Text Document, Spreadsheet un Presentation darbojās visi tie paši nosūtītā dokumenta atvēršanas noteikumi kā pie Google dokumentiem, kad tos kādam sūta. Bet par to jau es rakstīju iepriekš.

Nu, ko es varu teikt par OpenOffice.org biroja programmu? Tikai to, ka tā ir laba bezmaksas alternatīva dārgajai Microsoft Office biroja programmatūrai.

3) Un tagad par trešo bezmaksas biroja programmu (bet pareizāk par pakalpojumu) Microsoft Office Web Apps. Lai varētu izmantot šo pakalpojumu, tad ir jāspiež uz šīs adreses: http://office.microsoft.com/lv-lv/web-apps/, bet pēc tam jāspiež uz "Darba sākšana - bez maksas", tad "Reģistrēties", tad "Pierakstīšanās" un tad tev ir pieeja Microsoft Office Web Apps pakalpojumam.

Šis Web Apps ir bezmaksas iespēja izmantot un strādāt ar Microsoft Office programmām Word, Excel, PowerPoint u.c. Tiesa šiem Word, Excel un PowerPoint ir mazāk funkciju nekā to pilnajām versijām. Bet mani tas protams necik neuztrauca. Tomēr mani bezmaksas prieki ātri beidzās, jo šos Word dokumentus, Excel aprēķinus vai PowerPoint prezentāciju no šī Web Apps konta var ārā dabūt, ja tev datorā ir uzstādīta pilnā Microsoft Office biroja programmatūra. Bet es taču gribēju ietaupīt un nepirkt Microsoft Office biroja programmatūru. Bet tad es atradu vēl vienu iespēju, proti, lejupielādēt Word dokumentu. Tā es arī izdarīju un pēc tam sūtīju paziņai to uz e - pastu. Kad viņa saņēma manu e - pastu ar Word dokumentu pielikumā un atvēra to, tad lejupielāde bija saarhivēta, bet, kur bija mans Word dokuments tā arī neatrada.

!!! Tātad galīgais secinājums - palieku pie biroja programmas Google dokumenti un biroja programmas OpenOffice.org. Kura no abām vairāk patiks, tad pie tās arī palikšu.  

Tad nu nākamais raksts būs patiešām par grāmatvedības datorprogrammām par grāmatvedības datorprogrammām.  



Nav komentāru: