ceturtdiena, 2011. gada 26. maijs

Kā ietaupīt uz datora rēķina jeb tērē pēc iespējas mazāk!

Foto: Wikimedia Commons / Saibo (Fotomontāža: Steve Jobs ar Apple iPad) 

Šodien nav iespējams iztēloties (nu diezgan grūti) savu dzīvi bez datora. Dators ir kļuvis par sabiedroto gan mājās, gan darbā.   

Šodien datoru piedāvājums ir milzīgs:
  • Galda datori (angl. Desktop Computer).
  • Portatīvie vai klēpjdatori (angl. Laptop vai Notebook).
  • Piezīmjdatori (angl. Netbook), kas ir mazi viegli klēpjdatori. Svars tiem ir līdz 1,5 kg un tie ir mazāk jaudīgi kā lielākie klēpjdatori. Piezīmjdatorus sauc arī par tīmekļdatoriem. Vairāk informācijas par piezīmjdatoriem, tiesa gan angļu valodā: Finding a netbook that's right for you
  • Plaukstdatori jeb PDA (Personālais digitālais asistents). Pašos pirmsākumos PDA bija kā piezīmju grāmatiņa vai kā dienas kārtības plānotājs. Šodien PDA var pieslēgt internetam. PDA var kalpot kā mobilais telefons, portatīvais TV, mūzikas atskaņotājs vai videospēļu konsole.
  • Planšetdatori (angl. Tablet). Planšetdatorā informācijas ievade galvenokārt notiek izmantojot skārienjūtīgo ekrānu (bakstot ar pirkstu ekrānā). Planšetdatoram ir iespējams pieslēgt klaviatūru un peli. Planšetdatorā jau ir operētājsistēma, interneta pārlūkprogramma (lasi, kas ir: operētājsistēma, interneta pārlūkprogramma), e-pasta programma, kā arī teksta, tabulu un prezentāciju programmas, kas speciāli domātas planšetdatoram.
  • Viedtālrunis ir mobilais telefons, kas spēj pieslēgties internetam un darboties kā mazs dators.
  • No datora procesora ātruma un operatīvās atmiņas RAM lieluma ir atkarīgs tas cik ātri darbosies tavs dators, proti, ar cik daudz atvērtām programmām datorā tu varēsi strādāt vienlaicīgi bez problēmām. Jo lielāka ir operatīvā atmiņa RAM, jo dators ir ātrāks. Operatīvo atmiņu mēra gigabaitos (GB), procesora ātrumu mēra gigahercos (GHz), cieto disku, kurā tu glabā visu informāciju, kas ir tavā datorā, piemēram, programmas, dokumentus, fotoattēlus, filmas utt. mēra gigabaitos (GB). Jaudīgākam procesoram ir vairāki kodoli un tam ir arī lielāks ātrums. 
  • Vairāk pamatinformācijas par klēpjadatoru tehniskajām specifikācijām jeb tehniskajiem rādītājiem (piemēram, datora ātrumu, tā cieto disku, ekrānu, svaru, akumulatora darbības ilgumu, kā arī par portiem, kartēm, bezvadu savienojumiem, proti, kas tie ir un kam tie datorā ir vajadzīgi un kāds no tiem ir labums utt.) rakstā: Pamatinformācija par klēpjdatoriem


! Bet kā tomēr ietaupīt pērkot datoru un kā izdarīt pareizo izvēli. Ir vairāki varianti:
  • Pirkt klēpjdatoru vai galda datoru bez tajā instalētām (uzstādītām) jebkādām programmām. Pēc tam tajā var instalēt bezmaksas programmas, kuras var izmantot uzņēmējdarbībā. Datori, kas ir ražoti tā, lai saderētu ar bezmaksas operētājsistēmu Ubuntu ir:
  1. Dell, HP, Lenovo un Toshiba klēpjdatori.
  2. Dell, HP, Lenovo un Acer galda datori.
  3. Dell, HP, Toshiba, Acer, Asus un Samsung piezīmjdatori.
  4. Vairāk par šiem saderīgajiem datoriem lasi: Ubuntu - certified hardware Makes
    • Pirkt klēpjdatoru vai galda datoru ar tajā jau instalētām bezmaksas programmām (Ubuntu vai Linux), kuras var izmantot uzņēmējdarbībā. Latvijas interneta veikalos tādus datorus var nopirkt.
    • Var pirkt datoru ar Microsoft Windows 7 operētājsistēmas OEM versiju un pēc tam instalēt nepieciešamās bezmaksas programmas, kuras var izmantot uzņēmējdarbībā un, kas sader kopā ar Microsoft Windows 7.
    • !!! Starp citu mana paziņa nopirka mazo Asus piezīmjdatoru (Lattelecom akcijā par 159 Ls) ar jau tajā uzstādītu Microsoft Windows 7 Starter operētājsistēmu (OEM versiju). Bez operētājsistēmas datorā kā izrādās bija arī Microsoft Office Starter 2010 programma (tiesa tikai Word un Excel), kuru vajadzēja tikai aktivizēt, lai varētu sākt ar to strādāt. Tomēr, kad strādā ar  Microsoft Office Starter 2010, tad gar ekrāna malām visu laiku ir reklāmas, bet tās netraucē. Paziņa zvanīja uz Microsoft Latvia SIA (Microsoft Atbalsts), kurā paskaidroja, ka Microsoft Windows 7 Starter operētājsistēmu var izmantot uzņēmējdarbībā. Vienīgi vēl nav noskaidrojusi par Microsoft Office Starter 2010 iespējām izmantot uzņēmējdarbībā.    
    • Var pirkt datoru ar Microsoft Windows 7 operētājsistēmas OEM versiju un pirkt arī visu pārējo nepieciešamo programmu OEM versijas, lai ir lētāk.
    • Var datorus arī nomāt. Uzņēmums SIA Datakom piedāvā Latvijā reģistrētām juridiskajām personām datoru (tiesa lietotu) ar visām programmām "Patieso nomu". "Patiesā noma", kad vienu vai vairākus datorus var nomāt tik ilgi cik nepieciešams un, kad datoru vairs nevajag to var atdot atpakaļ bez soda sankcijām. Vairāk par  "Patieso nomu": Datakom Patiesā Noma.
    • Interneta veikals www.220.lv un AS Capital (skaties: Konfigurators) piedāvā pakalpojumu: salikt datoru kā pircējs vēlas. Savukārt uzņēmums Xnet SIA (skaties: Datorkomplekti) piedāvā iespēju iegādāties datorkomplektus (galda dators, klaviatūra, monotors un pele) bez programmām vai ar programmām, bet par izdevīgām cenām.  
    • No šīs interneta vietnes: Klēpjdatoru specifikāciju kontrolsaraksts ir iespējams izdrukāt klēpjdatoru tehnisko rādītāju sarakstu, kas ir dots kopā ar cenu diapazonu (zems, vidējs, augsts), un ko iesaka izmantot, kad iet uz veikalu, lai pirktu klēpjdatoru vai, kad klēpjdatoru gatavojas pirkt internetā.                      
    ! Tevi varētu arī interesēt informācija par datoru un citas tehnikas priekšrocībām un trūkumiem, kā arī iespēja uzdot jautājumu ekspertam! Ja tā, tad tev ir jādodas uz mājas lapu http://www.next.lv. Šajā mājas lapā ir bezmaksas informācija:
    1. Par dažādu modeļu Datoriem - izanalizētas to priekšrocības un trūkumi.
    2. Ir veikti dažādu Datoru salīdzinošie testi un ir aprakstīti testu rezultāti.
    3. Var uzdot jautājumus ekspertiem, piemēram, par datoriem un saņemt atbildi.
    4. Un viss iepriekš rakstītais attiecas ne tikai uz datoriem, bet arī uz mobilajiem telefoniem, fotoaparātiem,  video, TV, spēlēm, auto - moto, sadzīves tehniku.


    ! Turpmāk par interneta pieslēguma veidiembezmaksas interneta mājas lapu un bezmaksas e - veikalu iespējām. Kā arī, kas ir domēns, hostings, SSL sertifikāts. Un par likumiem, kas attiecas uz e - komerciju 



    1 komentārs:

    Unknown teica...

    Мы здесь, чтобы помочь твоему бизнесу развиваться https://www.cityfinances.lv/ru/%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%81/