pirmdiena, 2012. gada 2. aprīlis

No viņas var mācīties neatlaidību!

Foto:  Wikimedia Commons 1988 Academy Awards red carpet

Šodien Sāra Bleiklija (Sara Blakely) ir bagātniece, kas radījusi īpašo sieviešu slaidinošo un ērto apakšveļu (padara vēderu plakanāku, vidukli tievāku, augšstilbus slaidākus) Spanx, kuru valkā arī daudzas Holivudas zvaigznes. Ceļš uz bagātību viņai nebija viegls. Tomēr no viņas var mācīties neatlaidību un ticību savai idejai.  

Veiksmīgi absolvējusi Floridas Universitāti un ieguvusi bakalaura grādu komunikācijās, Sāra Bleiklija  gribēja turpināt mācības juridiskajā skolā. Viņa vēlējās kļūt par juristi, tāpat kā tēvs. Juridiskajā skolā viņa neiestājās, jo izkrita iestājpārbaudījumos. Pēc gada viņa vēlreiz mēģināja iestāties, tomēr arī otro reizi pārbaudījumus nenokārtoja.   

Pēc neveiksmēm ar iestājpārbaudījumiem, Sāra sāka strādāt Disnejlendā, kas bija netālu no viņas mājām. Pa Disnejlendu viņa staigāja Miki Peles tērpā un pavadīja apmeklētājus uz izklaides parka dažādām atrakcijām.     

Pēc tam Sāra atrada mazliet labāku darbu. Viņa nodarbojās ar tiešo tirdzniecību, pārdodot faksa aparātus. Viņa strādāja arī par pārdošanas treneri. 

Kādu dienu, lai uzlabotu garastāvokli, viņa devās uz veikalu un nopirka sev skaistas baltas bikses. Tomēr bikses ilgi nogulēja drēbju skapī, jo bikšu audums bija caurspīdīgs, un cauri tam bija redzams viņas celulīts (ādas negludumi). Risinājumu viņa atrada, nogriežot figūru koriģējošām zeķubiksēm pēdas un pavelkot tās zem biksēm. Ar iegūto rezultātu Sāra bija apmierināta, jo viņas celulīts nebija redzams, zeķubikses zem biksēm nebija pamanāmas un no apkārtējiem viņa saņēma komplimentus par savu labo izskatu.   

Aprunājusies ar kāda apģērbu lielveikala pārdevēju, Sāra uzzināja, ka arī citas sievietes zeķubiksēm nogriež pēdas daļu. Viņa saprata, ka ir atradusi brīvu nišu apģērbu piedāvājumā sievietēm. Viņa saprata, ka tā ir lieta, kas sievietēm ir ļoti vajadzīga, bet laba piedāvājuma nav. Un tā dzima ideja par īpašas slaidinošas apakšveļas radīšanu.    

Biznesa sākums viņai nebija viegls.

Gandrīz gadu katru vakaru un brīvdienās viņa studēja visu pieejamo informāciju par elastīgas apakšveļas izgatavošanu, kā arī izstrādāja savu pirmo veļas kolekciju. Pēc tam viņa internetā sameklēja visu iespējamo Amerikas zeķubikšu ražotāju adreses un zvanīja tiem. Visi ražotāji (vairāki simti), kam Sāra zvanīja, par viņas ideju smējās un atteica sadarbību.

Tad Sāra gandrīz atteicas no savas idejas, bet noskatoties slavenās TV zvaigznes Opras Vinfrejas (Oprah Winfrey) raidījumu, kurā TV zvaigzne žēlojās, ka tradicionālās zeķubikses un zeķes ir ļoti neērtas, Sārai likās, ka tā ir dieva zīme, ka nedrīkst nolaist rokas un iesāktā ideja ir jāturpina. Tāpēc viņa vēlreiz apzvanīja visus zeķubikšu ražotājus un viens no tiem izrādīja interesi, uzaicinot Sāru pārrunāt viņas ideju.

Paņēmusi darbā brīvdienu, Sāra mēroja gandrīz 500 km tālo ceļu līdz ražotājam. Rūpnīcas īpašnieks uzmanīgi klausijās, ko Sāra viņam stāsta, tomēr neko neapsolīja. Tas Sāru apbēdināja. Tomēr pēc divām nedēļām rūpnīcas īpašnieks piezvanīja un teica, ka palīdzēs Sārai realizēt viņas trako ideju. Kad Sāra pēc tam jautāja, kāpēc viņš piekritis, uzņēmējs atbildēja, ka viņam ir divas meitas, kas viņu pierunāja, kā arī viņam iepatikusies Sāras milzīgā neatlaidība un uzņēmība ceļā uz savu sapni.

Pagāja gandrīz gads līdz bija gatavs pirmais apakšbikšu modelis, kuru varēja laist pārdošanā. Tam Sāra bija iztērējusi 5000 USD, kas bija visi viņas ietaupījumi.

Tikpat liels izaicinājums bija patentēt savu izgudrojumu. Sāra uzskatīja, ka vīrietis nespēs uztvert viņas izgudrojuma būtību, tāpēc meklēja patentpilnvaroto - sievieti. Tomēr neatrada. Tad Sāra nopirka grāmatu par patenta tiesībām, izstudēja to, pati aprakstīja savu izgudrojumu un pēc tam saņēma patentu.

Pēc tam Sāra izveidoja internetā savu mājas lapu, kurā tirgoja Spanx apakšbikses. Pirmajos mēnešos viņa pārdeva 50 000 pārus.

Tomēr Sāras sapnis bija tikt kādā no lielajiem un prestižajiem Amerikas universālveikaliem. Viņa zvanīja Neiman Marcus (luksusa preču universālveikals, kas dibināts 1907. gadā) galvenajai iepirkuma speciālistei un vaicāja, vai viņas varētu satikties. Iepirkuma speciāliste esot atbildējusi, ja Sāra ir gatava lidot to gaisa gabalu līdz Dallasai, tad viņa Sārai dos 10 minūtes.

Ieradusies Dallasā, Sāra pirmās piecas minūtes no sev atvēlētā laika veltīja prezentācijai, bet pēc tam iepirkuma speciālisti uzaicināja uz dāmu istabu, kur uzvilka sev savas Spanx apakšbikses, lai parādītu, kā tās spēj pārvērst sievietes augumu. Pēc tādas prezentācijas, lēmums par Spanx tirgošanu Neiman Marcus veikalos bija pozitīvs.

Lai nostiprinātu Spanx panākumus, tad Sāra palūdza saviem draugiem un radiniekiem, kas dzīvoja šo veikalu tuvumā, lai viņi nopērk Spanx, apsolot, ka kompensēs visus viņu izdevumus.

Savukārt Oprai Vinfrejai kā pateicību par svarīgo lomu, ko TV zvaigzne netieši nospēlēja Sāras dzīvē, Sāra nosūtīja Spanx apakšveļas komplektu. Opra Vinfreja iekļāva Spanx apakšveļu savu labāko lietu sarakstā un aizsūtīja filmēšanas grupu pie Sāras, lai tā sagatavo sižetu par jauno un neatlaidīgo uzņēmēju. Pēc tam, kad uzfilmētais sižets tika parādīts televīzijā, Spanx apakšveļu gribēja tirgot ļoti daudzi veikali. Savukārt daudzas Holivudas zvaigznes atklāti runāja par to, ka valkā šo apakšveļu.    


Informācijas avoti:

  • Žurnāla "Cosmopolitan" (2008. gada septembris) raksts "Es izgudroju neglītākās apakšbikses pasaulē (un tās nēsā visskaistākās sievietes".  

  

Nav komentāru: