sestdiena, 2012. gada 11. februāris

Esi informēts par kurjerpastu, nodokļu nomaksu un atmuitošanas procesu!

Foto: Wikimedia Commons  / Rally Dakar 2009 

Ja iepērkas citas Eiropas Savienības (ES) valsts (piemēram, Lielbritānijas, Vācijas, Francijas, Itālijas, Polijas, Lietuvas utt.) interneta veikalā, tad par iegādātajām precēm, ko atsūtīs uz Latviju nebūs jāmaksā muitas nodoklis, jo muitas nodoklis uz ES iekšējām robežām ir atcelts. 

Ja iepērkas ārpus ES (piemēram, ASV vai Ķīnas interneta veikalā), tad par iegādātajām precēm, ko atsūtīs  uz Latviju būs jāsamaksā gan muitas nodoklis, gan Pievienotās vērtības nodoklis (PVN).  


Latvijas likumdošanā ir paredzēti gadījumi, kad par preču iegādi ārpus ES nav jāmaksā muitas nodoklis un PVN (informācija ņemta no Valsts ieņēmuma dienesta mājas lapas sadaļas Komerciāli sūtījumi):

  • Piemēram, ja Latvijas uzņēmums (juridiska persona) pērk preci ASV interneta veikalā (www.amazon.com), tad par iegādāto preci, ko atsūtīs uz Latviju tam nebūs jāmaksā muitas nodoklis, ja preces vērtība nepārsniegs 150 EUR (~ 105 Ls). Latvijas uzņēmumam nebūs jāmaksā PVN, ja iegādātās preces vērtība nepārsniegs 10 EUR (~ 7Ls). Piemēram, ja iegādātās preces vērtība būs 30 EUR, tad uzņēmumam par to Latvijā vajadzēs samaksāt tikai PVN, bet muitas nodoklis vēl nebūs jāmaksā. Bet, ja iegādātās preces vērtība būs 160 EUR, tad uzņēmumam par to Latvijā vajadzēs samaksāt gan muitas nodokli, gan PVN. 
  • Piemēram, ja Latvijas iedzīvotājs (privātpersona) pērk preci ASV interneta veikalā (www.amazon.com), tad par iegādāto preci, ko atsūtīs uz Latviju viņam nebūs jāmaksā muitas nodoklis, ja preces vērtība nepārsniegs 150 EUR (~ 105 Ls). Latvijas iedzīvotājam nebūs jāmaksā PVN, ja iegādātās preces vērtība nepārsniegs 10 EUR (~ 7Ls). 
  • Piemēram, ja Latvijas iedzīvotājs (privātpersona) pērk preci no privātpersonas, kas tirgojas ASV interneta izsoles vietnē www.ebay.com, tad par iegādāto preci, ko atsūtīs uz Latviju viņam nebūs jāmaksā muitas nodoklis, ja preces vērtība nepārsniegs 150 EUR (~ 105 Ls). Latvijas iedzīvotājam nebūs jāmaksā PVN, ja iegādātās preces vērtība nepārsniegs 10 EUR (~ 7Ls). 
  • Nekādi atbrīvojumi no ievedmuitas netiek piemēroti, ja Latvijas uzņēmums vai Latvijas iedzīvotājs pērk smaržas un tualetes ūdeņus, ja pērk alkoholu, ja pērk tabakas izstrādājumus.    
      
Latvijas likumdošanā ir paredzēti gadījumi, kad par preču sūtīšanu no valsts, kas nav ES dalībvalsts (piemēram,  ASV, Kanāda, Austrālija, Krievija, Ķīna utt.) nav jāmaksā muitas nodoklis (informācija ņemta no VID mājas lapas sadaļas Nekomerciāli sūtījumi):

  • Piemēram, ja tava draudzene (privātpersona) no Kanādas sūta tev (privātpersonai) uz Latviju preces un par tām tev neprasa samaksu. Starp sūtītajām precēm šoreiz var būt arī ierobežots daudzums smaržu, tualetes ūdens, tabakas izstrādājumu un alkohols. Par sūtītajām precēm Latvijā tev nebūs jāmaksā muitas nodoklis, ja sūtīto preču vērtība nepārsniegs 45 EUR (~ 31 Ls). Ja sūtīto preču vērtība pārsniegs 45 EUR (~ 31 Ls) vai arī tiks pārsniegti atsevišķu preču (smaržu, tualetes ūdens, alkohola, tabakas izstrādājumu) daudzuma ierobežojumi, tad tev par sūtījumu būs jāsamaksā muitas nodoklis, PVN un akcīzes nodoklis.    

Savukārt visi jautājumi, kas ir saistīti ar sūtījumu atmuitošanas procesu un nodokļu nomaksu Latvijā arī man ir ļoti svarīgi. Tāpēc es nolēmu piezvanīt uz katru kurjerpastu, lai uzzinātu vai ir iespējams pilnvarot kurjerpasta pārstāvi, lai tas manā vietā kārto visas atmuitošanas formalitātes. Te nu būs manu telefona sarunu neliels apkopojums

  • Lai kurjerpasta TNT Latvia noliktavā novietotās ārvalstu preces tiktu piegādātas preču saņēmējam Latvijā (Latvijas uzņēmumam vai Latvijas iedzīvotājam), tad kurjerpasts vispirms sazināsies ar preču saņēmēju, lai uzzinātu kādā veidā saņemtajam sūtījumam tiks veiktas muitas formalitātes. Muitas formalitāšu kārtošanas iespējas:

  1. Preču saņēmējs (Latvijas uzņēmums vai Latvijas iedzīvotājs) var doties uz kurjerpastu un pats kārtot visas formalitātes.
  2. Preču saņēmējs (Latvijas uzņēmums vai Latvijas iedzīvotājs) var pilnvarot kurjerpasta TNT Latvia pārstāvi, lai tas viņa vietā kārto visas formalitātes, un par šādu pakalpojumu kurjerpastam būs jāsamaksā 10 Ls vai vairāk (tas būs atkarīgs no preču dažādības sūtījumā). Preču saņēmējam no savas puses būs jānosūta visi kurjerpasta pieprasītie dokumenti, kā arī jāsamaksā valstij nodokļi. Pēc visu formalitāšu nokārtošanas un nodokļu nomaksas sūtījums tiks nogādāts līdz preču saņēmēja durvīm.    

  • Kā kurjerpasta DHL Latvia noliktavā novietotās ārvalstu preces tiek piegādātas preču saņēmējam Latvijā un kā tiek kārtotas muitas formalitātes: 
  1. Ja preču saņēmējs ir Latvijas iedzīvotājs (privātpersona), tad kurjerpasts sazināsies ar privātpersonu un informēs par precēm, kas ir saņemtas. Un tā kā DHL Latvia nepiedāvā privātpersonai visas muitas formalitātes nokārtot tās vietā, tad privātpersonai pašai būs jādodas pie viņiem un jākārto visas muitas formalitātes, kā arī jāveic nodokļu nomaksa. 
  2. Savādāk ir, ja preču saņēmējs ir Latvijas uzņēmums (juridiska persona). Ja tā, tad, DHL Latvia uzņēmumam piedāvā visas muitas formalitātes kārtot tā vietā, bet uzņēmumam, tad ir jānoslēdz ar DHL Latvia "Brokera līgums" uz gadu. Pēc līguma noslēgšanas uzņēmumam viena atmuitošanas reize izmaksās 39 Ls + PVN (ja ir dažādas preces, tad par katru nākamo + 5 Ls). Pēc visu formalitāšu nokārtošanas un nodokļu nomaksas sūtījums tiks nogādāts līdz preču saņēmēja durvīm.
  3. Kā tiek slēgts "Brokera līgums". Līgumu atsūta uz uzņēmuma e - pastu. Ja uzņēmums tam piekrīt, tad paraksta un ar Latvijas Pastu nosūta to DHL Latvia.             

  • Kā kurjerpasta FedEx Express noliktavā novietotās ārvalstu preces tiek piegādātas preču saņēmējam Latvijā un kā tiek kārtotas muitas formalitātes: 
  1. Kurjerpasts vispirms sazināsies ar preču saņēmēju (Latvijas uzņēmumu vai Latvijas iedzīvotāju), lai uzzinātu kādā veidā saņemtajam sūtījumam tiks veiktas muitas formalitātes. 
  2. Viena iespēja ir, ka preču saņēmējs (Latvijas uzņēmums vai Latvijas iedzīvotājs) var doties uz kurjerpastu un pats kārtot visas muitas formalitātes.
  3. Otra iespēja, ko kurjerpasts piedāvā preču saņēmējam (Latvijas uzņēmumam vai Latvijas iedzīvotājam), izmantot viņu sadarbības partneru Muitas brokeru pakalpojumus. Ja preču saņēmējs tam piekrīt, Muitas brokeri nokārto visas atmuitošanas formalitātes. Preču saņēmējam no savas puses Muitas brokeriem būs jānosūta visi pieprasītie dokumenti un valstij jāsamaksā nodokļi. Kad visas formalitātes būs nokārtotas un nodokļi samaksāti, tad cits kurjerpasts DPD Latvija sūtījumu nogādās līdz saņēmēja durvīm. Par sūtījuma nogādāšanu līdz durvīm nekas nebūs jāmaksā. Un vēl, Muitas brokeriem par pakalpojumu būs jāsamaksā 20 Ls + PVN.        

  • Kā kurjerpasta UPS Latvija noliktavā novietotās ārvalstu preces tiek piegādātas preču saņēmējam Latvijā un kā tiek kārtotas muitas formalitātes
  1. Atkal tieši tāpat, ka vispirms sazinās ar preču saņēmēju (Latvijas uzņēmumu vai Latvijas iedzīvotāju), lai uzzinātu kādā veidā saņemtajam sūtījumam tiks veiktas muitas formalitātes.
  2. Viens no variantiem, ka preču saņēmējs (Latvijas uzņēmums vai Latvijas iedzīvotājs) var doties uz kurjerpastu un pats kārtot visas muitas formalitātes.
  3. Otrs variants, ka preču saņēmējs (Latvijas uzņēmums vai Latvijas iedzīvotājs) var pilnvarot kurjerpasta UPS Latvija pārstāvi, lai tas viņa vietā kārto visas muitas formalitātes. Par šādu pakalpojumu kurjerpastam būs jāsamaksā 7 - 12 Ls, ja esi privātpersona, bet uzņēmumam tas maksās 18 Ls + 10 % (procenti no maksājamās summas, ja es esmu pareizi sapratusi). Preču saņēmējam no savas puses būs jānosūta visi kurjerpasta pieprasītie dokumenti, kā arī jāsamaksā valstij nodokļi. Pēc visu formalitāšu nokārtošanas un nodokļu nomaksas sūtījums tiks nogādāts līdz preču saņēmēja durvīm.    

  • Arī Latvijas Pastā pienāk sūtījumi (pakas un sīkpakas) no valstīm, kas nav ES dalībvalstis. Šoreiz uz Latvijas Pastu nezvanīju, jo manuprāt izsmeļoši par to kā sūtījumus piegādā Latvijas uzņēmumiem (juridiskām personām) un Latvijas iedzīvotājiem (privātpersonām) un kā tiek veiktas atmuitošanas procedūras ir rakstīts VID mājas lapas sadaļā Sūtījumu saņemšana. Izmantojot Latvijas Pasta pakalpojumus.: 
  1. Latvijas Pasts privātpersonai nosūtīs aicinājumu, kurā būs rakstīts, ka sūtījums atrodas tādā un tādā pasta nodaļā. Aicinājumā būs arī informācija par to cik liels būs muitas maksājums. Pēc tam privātpersona ar aicinājumu var doties uz norādīto pasta nodaļu, tur samaksāt visus nepieciešamos muitas maksājumus un saņemt savu sūtījumu.
  2. Savukārt, ja Latvijas Pasts nosūtīs aicinājumu juridiskai personai, tad juridiskai personai pēc aicinājuma saņemšanas būs jādodas uz tuvāko muitas iestādi un jākārto pašam visas muitas formalitātes. Tikai pēc visu formalitāšu nokārtošanas un nodokļu nomaksas valstij Latvijas Pastā varēs saņemt savu sūtījumu.


! Nākamais raksts par tava uzņēmuma veikalu eBay vietnē
       

Nav komentāru: