trešdiena, 2012. gada 25. janvāris

Netērē 1000 Ls. Uzzini kā pats vari izveidot savam uzņēmumam bezmaksas mājas lapu.

Foto: Wikimedia Commons / Erdbeerkuchen Konditorrezept


"Lielākā daļa uzņēmēju mūsdienās ir pārliecināti, ka panākumu pamatā ir moderna un pievilcīga mājaslapa. Sjūzena Reida [mazā biznesa eksperte un biznesa trenere] norāda, ka šādas mājas lapas izveide, protams, nav slikta ideja, taču kārtīgi jāpadomā, vai nepieciešams ieguldīt lielas summas tās izstrādē. Pēc ekspertes domām, šīm investīcijām ir alternatīva - savu klātbūtni vispasaules tīmeklī uzņēmējs var nodrošināt arī regulāri blogojot vai izmantojot bezmaksas platformas vienkāršas, bet funkcionālas mājas lapas izveidošanai."                      

(Fragments no raksta Tradicionālos biznesa likumus var neievērot, kas publicēts nekrize.lv)   


Tomēr ļoti bieži ir situācijas, kad uzsākot savu biznesu tu vienkārši nevari atļauties ieguldīt 1000 Ls mājas lapas izveidē. Labs risinājums šādā situācijā pilnīgi noteikti ir dažādas bezmaksas mājas lapu izveides iespējas. Ja ar laiku tu gribi kaut ko šikāku, tad šāda bezmaksas mājas lapa varētu būt labs risinājums tam laika periodam, kamēr tavs bizness uzņem apgriezienus. 

To, ka izmantojot Google Blogger dotās iespējas var izveidot labu blogu es jau esmu noskaidrojusi. Tāpēc šoreiz es gribēju uzzināt vai tikpat laba bezmaksas mājas lapa sanāks izmantojot Google Sites (Google Vietnes) dotās iespējas. Apskaties manu mājas lapu Kūkas un kūciņas, ko es izveidoju izmantojot Google Vietnes  dotās iespējas.

Uzzini kas ir jādara, lai tādu bezmaksas mājas lapu savam uzņēmumam arī tu vari izveidot:     

  • Lai sāktu darbu, tad vispirms ar savu e - pastu un paroli tev jāieiet Google Vietnes kontā. 
  • Ja tu līdz šim vēl nevienu no Google pakalpojumiem neesi izmantojis, piemēram, Blogger, GMail, Google Docs, AdSense, AdWord, Google Analytics u.c., tad tev nav paroles un tāpēc vispirms tev ir jāreģistrējas Google kontam un jāiegūst parole. Tavs e - pasts un iegūtā parole būs tava piekļuves atslēga visiem iepriekš minētajiem Google pakalpojumiem.
  • Tagad, kad esi reģistrējies, tad ar savu e - pastu un iegūto paroli tu vari ieiet Google Vietnes kontā un sākt veidot savam uzņēmumam bezmaksas mājas lapu.
  • Kad esi iegājis kontā, klikšķini uz Create (Izveidot). 
  • Tad izvēlies kuru veidni kā pamatu savai nākamajai mājas lapai tu gribēsi, vai Blank template (Tukša veidne) vai jau gatavu mājas lapas veidni no Browse the gallery for more (veidņu galerija). 
  • Izvēloties gatavu veidni tev būs mazāk darba un laika jāvelta mājas lapas izskata veidošanai. Visu uzmanību tu varēsi veltīt strādājot pie mājas lapas satura. Savukārt, ja izvēlēsies tukšu veidni, tad daudz labāk sapratīsi kā mājas lapa ir tapusi un daudz vieglāk varēsi veikt dažādas izmaiņas, ja radīsies nepieciešamība.
  • Veidņu galerijā ir gatavas veidnes uzņēmumu mājas lapām (piemēram, restorānam, SPA salonam, vīna klubam, interneta veikalam utt.), skolotāju mājas lapām, klubu mājas lapām, personālvadības mājas lapām, uzņēmuma dokumentu organizācijas mājas lapām, ģimenes mājas lapām, nevalstisko organizāciju mājas lapām, jaunāko ziņu mājas lapām, dažādu interešu mājas lapām, interneta forumu mājas lapām u.c.  
  • Gatavo veidņu izstrādātāji ir gan Google lietotāji, gan citas organizācijas, gan pati Google. Gatavo veidņu kvalitāte ir dažāda. Ir veidnes, kuras pati Google iesaka kā labas (Featured).
  • Kad esi ticis galā ar veidņu izvēli, tad izvēlies Name your site (mājas lapas nosaukums). Es izvēlējos "Kūkas un kūciņas".
  • Pēc tam izveido savas mājas lapas URL. Tas izveidosies automātiski, kad rakstīsi savas mājas lapas nosaukumu, bet ja gribi savādāku, tad ieraksti izvēlēto tukšajā lodziņā. Manas mājas lapas URL ir https://sites.google.com/site/kukasunkucinas
  • Pēc tam izvēlies Select a Theme (mājas lapas pamatizskatu). Es izvēlējos Notebook (piezīmjgrāmatiņu). Ja izvēlētais nepatīk, tad to turpmāk var viegli nomainīt. 
  • Pēc tam sadaļā More Options (vairāk iespēju) atzīmē, kas varēs piekļūt tavai mājas lapai, vai tie būs visi interneta lietotāji, vai tās būs tikai tavas izvēlētas personas un vai tavas mājas lapas saturs būs domāts tikai pieaugušajiem. 
  • Pēc tam ieraksti uzģenerēto drošības kodu tukšajā lauciņā un lapas augšpusē nospied uz sarkanas pogas Create (izveidot).  
  • Tad tev atvērsies lapa ar tavu izvēlēto veidni. Lapas augšējā labajā stūrī būs četras pogas. 
  • Pirmajai no četrām pogām pietuvinot bultiņu parādīsies uzrakts Edit page (veikt izmaiņas) un noklikšķinot uz tās tev būs iespējams tavā izvēlētajā lapā ievietot fotogrāfijas, video, rakstīt ziņas, ievietot interneta saites un veikt daudzas, daudzas citas lietas. Lai saglabātu veiktās izmaiņas, tad jānoklikšķina augšā uz zilās pogas Save (saglabāt) un atkal parādīsies tā pati lapa, kurā tu veici izmaiņas, tikai tagad, bez iespējām veikt izmaiņas, bet ar četrām iepriekšējām pogām augšējā labajā stūrī.  
  • Otrajai no četrām pogām pietuvinot bultiņu parādīsies uzraksts New page (jauna lapa). Noklikšķinot uz tās tev būs iespējams izveidot jaunu lapu. Kad nepieciešamo informāciju par lapas izskatu, atrašanās vietu būsi aizpildījis, tad noklikšķini augšā uz pogas Create (izveidot) un pēc tam atgriezies atpakaļ un noklikšķini un zilās pogas Save (saglabāt), lai saglabātu savu tik tikko izveidoto jauno lapu. 
  • Ja jaunizveidoto lapu tomēr gribēsi izdzēst, tad klikšķini uz trešās no četrām pogām More (vairāk) un izvēlies Delete Page (dzēst lapu).  
  • Lai tava mājas lapa taviem apmeklētājiem būtu pieejama latviešu valodā, tad klikšķini uz More, tad izvēlies Manage Site, tad General, tad Site display language, tad Latviešu un Save (saglabāt). Sadaļā General tu vari arī noteikt, kas varēs skatīties tavu mājas lapu, vai mājas lapa būs pieejama uz mobilā telefona, kā arī iespēja ievietot Google Analytics kodu, lai iegūtu informāciju par mājas lapas apmeklētājiem.  
  • Piemēram, lai tu varētu redzēt kā tā vai cita mājas lapas sadaļa izskatīsies lapas apmeklētājiem pirms to publicē internetā, tad klikšķini uz  pogas More, tad izvēlies Preview page as viewer (Priekšskatīt lapu).  
  • Lai tavas mājas lapas apmeklētājiem nebūtu pieeja informācijai par visām aktivitātēm, ko tu dari savā mājas lapā, tad klikšķini lapas kreisajā pusē uz Rediģēt sānjoslu, tad klikšķini apakšā uz Customize System footer links, tad Hide recent Changes link, tad OK, tad Save.   
  • Nu ko es varu teikt par to visu. Manuprāt nav nemaz tik slikti tādai vienkāršai bezmaksas mājas lapai. Man pašai patīk tas, ko es esmu izveidojusi. Mājas lapas izveidošanai es veltīju divas dienas. Pirmajā dienā es noorientējos, kas, kur un kā. Bet otrajā dienā es izveidoju tādu kādu es to vēlējos. 
  • Kādam protams varētu traucēt tas, ka latviešu valodā ir tikai, tas, ko redz mājas lapas apmeklētājs, bet mājas lapas aizmugure ir angļu valodā. Nu šeit noteikti var palīdzēt iespēja savā interneta pārlūkā iestatīt lapas automātisko tulkošanu.
  • Par licenci, ko Google piešķir tev, lai tu vari  šo Google Vietnes pakalpojumu izmantot ir rakstīts Terms of Service un it īpaši 10. punktā. Bet to, ka ar Googles Vietnes tu vari izveidot savam uzņēmumam bezmaksas mājas lapu ir rakstīts Google Sites Program Policies un it īpaši sadaļā Commercial Activity.      

Nav komentāru: