trešdiena, 2011. gada 30. novembris

Sarežģītie nodokļu likumi jeb zini, ko valsts grib no tevis!


Foto: Wikimedia Commons  Chickens in market

Nu nezinu kā ir citās valstīs ar tiem likumiem vai var saprast, kas tur rakstīts ar pirmo, otro, trešo vai ne ar kādu reizi. Bet par Latvijas nodokļu likumiem un citiem likumiem varu teikt, ka ļoti bieži smadzenes var izmežģīt pirms tu ko saproti par ko tur iet runa. Tas nu tā. Tas bija ievadam.

Bet tagad lasi tādu kā nelielu manu konspektu par uzņēmējdarbības formām - sabiedrību ar ierobežotu atbildību (SIA), individuālo komersantu (IK) un fizisku personu saimnieciskās darbības veicēju. Kā arī, kas ir fiziska persona saimnieciskās darbības veicēja. Un kad IK un fiziska persona saimnieciskās darbības veicēja kļūst par pašnodarbināto personu. Un protams par nodokļiem, kas jāmaksā un pārskatiem un deklarācijām, kas jāiesniedz VID. Varbūt arī tev šī informācija var noderēt. Varbūt tev ir kādi ieteikumi vai piezīmes, tad raksti komentārus. Padiskutēsim. Tad nu par visu pēc kārtas:     
  • Vispirms tavai zināšanai, atkarībā no tā par ko tu gribi kļūt (SIA, IK, vai fizisku personu saimnieciskās darbības veicēju) būs atkarīgs vai tev sākumā būs jādodas uz Uzņēmumu reģistru (UR) un jāreģistrējas UR vai jādodas uz Valsts ieņēmumu dienestu (VID) un jāreģistrējas VID. 
  • Tātad, ja tu izlem, ka gribi dibināt SIA vai kļūt par IK, tad tev vispirms ir jādodas uz UR, kur tavu SIA vai tevi kā IK ierakstīs komercreģistrā (tas ir viens no UR reģistriem) un izsniegs "Reģistrācijas apliecību". "Reģistrācijas apliecība" vienlaicīgi būs arī tava "Nodokļu maksātāja apliecība". Vienas darba dienas laikā visa informācija par tavu SIA vai par tevi kā IK elektroniski tiks nosūtīta no UR uz VID. 
  • Nav ierobežojumu, kas traucētu tev doties uz UR, lai reģistrētos par IK. Bet ir situācijas, kad tev ir obligāti jādodas uz UR un jāreģistrējas kā IK:
  1. Ja tu esi fiziska persona, kas jau ir reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja un vienā dienā konstatē, ka tavs gada apgrozījums no saimnieciskās darbības jau pārsniedz 200 000 Ls.
  2. Ja tu esi fiziska persona, kas ir reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja, ja vienlaicīgi nodarbini vairāk nekā piecus darbiniekus un tavs gada apgrozījums no saimnieciskās darbības jau pārsniedz 20 000 Ls.
  3. Ja tu esi fiziska persona, kas ir reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja un tava saimnieciskā darbība vairāk atbilsts komercaģenta (pilnvarots citas personas vārdā un labā pastāvīgi slēgt darījumus ar trešajām personām utt.) darbībai vai māklera (nodarbojas ar starpniecību darījumu noslēgšanā citu personu labā utt.) darbībai.     
  • Tikai ņem vērā, ja tu esi kļuvis par IK un tavs bizness cieš neveiksmi, tad tu riskē ar visu savu privātīpašumu.
  • Tavu SIA uzskata par nodibinātu un tas iegūst juridiskās personas statusu ar to dienu, kad tavu SIA ieraksta UR komercreģistrā. SIA var dibināt viens vai vairāki dibinātāji. SIA dibinātāji var būt gan fiziskas, gan juridiskas personas. Piemēram, tu esi viens un nodibini SIA "Skaistās rotaļlietas". Iet laiks un tavs SIA cieš neveiksmi. Ja tā, tad tu vari zaudēt tikai savā SIA ieguldīto naudu un mantu. 
  • Ja tu ar vairākiem draugiem (tu vari būt arī viens pats) dibini SIA, tad jūs kā dibinātāji veiciet sekojošas darbības:
  1. Izstrādājiet un parakstiet SIA dibināšanas dokumentus (Dibināšanas līgumu, Statūtus). Bet, ja SIA dibini tu viens pats, tad dibināšanas līguma vietā tu sastādi un paraksti lēmumu par SIA dibināšanu. Vairāk par Dibināšanas līgumu, lēmumu un Statūtiem Komerclikuma 143. - 144. pantos.
  2. Izveidojiet SIA pārvaldes institūcijas (dalībnieku sapulce, valde, padome utt.). Vairāk par SIA dalībnieku sapulci, valdi un padomi Komerclikuma 209. - 224. pantos. 
  3. Apmaksājiet pamatkapitālu noteiktā apmērā. Likumā noteikts, ka SIA minimālais pamatkapitāla lielums ir 2000 Ls. Likumā teikts, ka SIA pamatkapitāls var būt mazāks par 2000 Ls jeb tas būs SIA ar 1 Ls pamatkapitālu. Likumā teikts, ka SIA ar 1 Ls pamatkapitālu var būt, ja to dibina fiziskas personas un to maksimālais skaits ir pieci. Ja SIA pamatkapitāls ir mazāks par 2000 Ls, tad SIA katru gadu jāveido obligātā rezerve, izdarot atskaitījumus vismaz 25% apmērā no pārskata gada tīrās peļņas. Vairāk par SIA pamatkapitālu Komerclikuma 185. - 185.' pantos. Par pamatkapitāla apmaksāšanas kārtību Komerclikuma  147. pantā.  
  4. Ja jūs sava SIA pamatkapitālā veiciet mantisku ieguldījumu (piemēram, tu no savas puses ieguldi savu jauno datoru un kādu vēl nebūt smalku tehniku), tad jūs organizējiet mantiskā ieguldījuma novērtēšanu. Par mantiskā ieguldījuma novērtēšanu Komerclikuma 148. pantā un 154. pantā. 
  5. Jūs samaksājiet valsts nodevu par SIA ierakstīšanu komercreģistrā un samaksājiet par reģistra ierakstu izsludināšanu.
  6. Jūs iesniedziet UR pieteikumu, lai jūsu SIA ierakstītu komercreģistrā. Vairāk par pieteikumu Komerclikuma 149. pantā.   
  7. UR mājas lapas sadaļā Dokumentu paraugi ir doti Sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) dokumentu paraugi (dibināšanas līgums, dibināšanas lēmums, atzinums par mantisko ieguldījumu, statūtu paraugs u.c. dokumentu paraugi).    
    • Ja tu tomēr izlem, ka nedibināsi savu SIA (sak, kam man iesākumā kaut kas tik sarežģīts un piņķerīgs) un negribi būt arī IK (māc bailes, ja nu nekas nesanāk, tad varu pazaudēt visu savu mantu) un tāpēc izlem, ka būsi vienkārši fiziska persona saimnieciskās darbības veicēja un dodies uz VID, lai tur reģistrētos un saņemtu "Reģistrācijas apliecību", kas vienlaicīgi būs arī tava "Nodokļu maksātāja reģistrācijas apliecība".   
    1. Preču ražošana, darbu izpilde, tirdzniecība un pakalpojumu sniegšana par atlīdzību.
    2. Arī, ja skola noslēdz ar deju skolotāju uzņēmuma līgumu, lai skolotājs veiktu konkrētus uzdevumus skolas labā (skolas un skolotāja vietā var būt jebkurš cits). Uzņēmuma līgums, kad viena puse uzņemas izpildīt otrai par zināmu atlīdzību ar saviem darba rīkiem un ierīcēm kādu pasūtījumu, izgatavot kādu lietu vai izvest galā kādu pasākumu. Vairāk par uzņēmuma līgumu Civillikuma 2212. punktā un rakstā Skolotāji - pašnodarbinātie
    3. Profesionālā darbība jeb neatkarīga profesionālu pakalpojumu sniegšana par atlīdzību ārpus darba tiesiskajām attiecībām. Profesionālā darbība ir zinātniskā, literārā, pasniedzēja, aktiera, režisora, ārsta, zvērināta advokāta, zvērināta revidenta, zvērināta notāra, zvērināta mērnieka, zvērināta taksatora, mākslinieka, komponista, mūziķa, konsultanta, inženiera, zvērināta tiesu izpildītāja, grāmatveža un arhitekta. 
    4. Nekustamā īpašuma apsaimniekošana (īpašuma un telpu iznomāšana vai izīrēšana).
    5. Komercaģenta un māklera darbība.
    6. IK darbība.
    7. Fiziskas personas īpašumā esoša individuālā uzņēmuma darbība.
    8. Fiziskas personas īpašumā esoša zemnieka (vai zvejnieka) saimniecības darbība.               
    • Likuma Par iedzīvotāju ienākuma nodokli 11. pantā ir teikts, ka fiziskās personas darbība tiek uzskatīta par saimniecisko darbību, ja tā atbilst vienam no šādiem kritērijiem:
    1. Trīs vai vairāki darījumi taksācijas periodā vai pieci un vairāk darījumi trijos taksācija periodos. Ar taksācijas periodu saprot laika posmu par kuru tiek aprēķināts nodoklis. Par taksācijas periodu pieņem mēnesi, ceturksni vai gadu.
    2. Ja ieņēmumi no darījuma pārsniedz 10 000 Ls taksācijas gadā, izņemot ienākumus no personīgā īpašuma (fiziskai personai piederošas mēbeles, apģērbs u.c. kustamas lietas) pārdošanas.
    3. Darbības ekonomiskā būtība vai fiziskās personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.                
    • Nodokļu likme, ko maksā fiziskā persona no savas saimnieciskās darbības ienākuma (ienākumi = ieņēmumi - izdevumi) ir 25%.
    • Savukārt fiksēto nodokļa likmi, kas ir 5%, maksā no saimnieciskās darbības ieņēmumiem. Ieņēmumiem, kas pārsniedz 10 000 Ls piemēro papildu likmi 7% apmērā. Fiziskā persona saimnieciskās darbības veicēja var izvēlēties maksāt fiksēto nodokļa likmi, ja tai nav darba ņēmēju un ja taksācijas gada saimnieciskās darbības ieņēmumi nepārsniedz 10 000 Ls. Fiksēto nodokļa likmi nevar izvēlēties profesionālās darbības veicēji. 
    • Fiziska persona var izvēlēties maksāt patentmaksu (sastāv no Iedzīvotāju ienākuma nodokļa un Valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas) par savu saimniecisko darbību. Tu drīksti izvēlēties maksāt patentmaksu:
    1. Ja tavi ieņēmumi nepārsniedz (vai tu plāno, ka nepārsniegs) likumā noteikto slieksni, kas paredz pienākumu reģistrēties Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā. 
    2. Ja savā saimnieciskajā darbībā tu nenodarbina citas personas.
    3. Vairāk informācijas par patentmaksas maksātāju reģistrācijas kārtību, kārtību kādā maksā patentmaksu, profesijas un saimnieciskās darbības veidi uz kuriem attiecināma patentmaksa, patentmaksas apmēri un ierobežojumi patentmaksas maksātājiem MK noteikumos Nr. 1646 "Kārtība, kādā piemērojama patentmaksa fiziskās personas saimnieciskajai darbībai noteiktā profesijā un tās apmēri"
    • Un vēl tavai saprašanai, ja tu jau esi kļuvis par IK vai fizisku personu saimnieciskās darbības veicēju un tagad dodies uz VID, lai reģistrētos arī kā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (tautā to sauc par sociālo nodokli) maksātājs un pēc tam pats no saviem gūtajiem ienākumiem šo sociālo nodokli arī maksāsi, tad tikai ar šo brīdi tevi sāks saukt par pašnodarbināto personu.
    1. Individuālais komersants.
    2. Individuālais uzņēmums.
    3. Zemnieka vai Zvejnieka saimniecība.
    4. Fiziskā persona, kas reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja.
    5. SIA. 
        • Reģistrējot UR savu SIA vai sevi kā IK, tu UR vari arī pieteikties MUN maksātāja statusa iegūšanai. Reģistrējot VID sevi kā fizisku personu saimnieciskās darbības veicēju, tu vari arī pieteikties MUN maksātāja statusa iegūšanai. 
        • MUN likme ir 9%. Ar MUN apliek mikrouzņēmuma taksācijas perioda (kalendārā gada) apgrozījumu (saimnieciskās darbības ieņēmumus).
        • Esi informēts par bezmaksas Semināriem nodokļu maksātājiem, ko organizē VID nodokļu konsultanti 2011. gada decembrī (informācija tiek publicēta par katru kalendārā gada mēnesi) visā Latvijā. Semināri tiek organizēti gan VID telpās, gan Nodarbinātības valsts aģentūras telpās, gan pilsētu domes telpās. Semināri paredzēti:
        1. Nodokļu maksātājiem.
        2. Jaunreģistrētiem nodokļu maksātājiem (IK un fiziskām personām saimnieciskās darbības veicējiem).
        3. VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) lietotājiem-iesācējiem.
        4. Grāmatvežiem.
        5. Bezdarbniekiem.
        6. Tiem, kas kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā.            
        • Es atklāju interesantu tabulu rakstā Kādu formu izvēlēties?. Informācija tabulā tev būs noderīga, ja nevari izvēlēties vai dibināt sabiedrību ar ierobežotu atbildību (SIA), vai kļūt par Individuālo komersantu (IK), vai par fizisku personu saimnieciskās darbības veicēju (pašnodarbināto). Izstudējot informāciju tabulā tu gūsi priekšstatu par SIA, IK un pašnodarbinātā priekšrocībām, trūkumiem, kā arī par nodokļiem kādi katram ir jāmaksā un kādas ir to reģistrācijas izmaksas. 
        • Kā elektroniski reģistrēt savu uzņēmumu neejot uz Uzņēmumu reģistru un Valsts ieņēmumu dienestu? Par to portāla www.latvija.lv sadaļā Kā elektroniski reģistrēt komersantu?, kurā ir dota informācija (soli pa solim) kā tu vari savu uzņēmumu reģistrēt elektroniski Uzņēmumu reģistrā (UR). Lai to varētu izdarīt, tad tev nav jādodas uz UR, bet ir nepieciešams dators ar pieeju internetam un elektroniskais paraksts. Vēl šajā sadaļā ir informācija:
        1. Kas ir elektroniskais paraksts?
        2. Kā elektroniski pieteikties reģistrācijai ar Pievienotās vērtības nodokli (PVN) apliekamo personu reģistrā?
        3. Kā elektroniski reģistrēt Mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) maksātāju?
        4. Kā elektroniski reģistrēt Valsts ieņēmumu dienestā (VID) nodokļu maksātāju un tā struktūrvienību t. sk. fizisko personu saimnieciskās darbības veicēju?
        • "Eiropas biznesa atbalsta tīkla Latvijā" mājas lapas www.een.lv sadaļā Biznesa sadarbība ir plaša informācija par ārzemju uzņēmēju biznesa sadarbības piedāvājumiem Latvijas uzņēmējiem.  

          ! Nākamais raksts par iespējām pārdot savus ar rokām darinātos darbus Amerikā.   

          13 comments:

          Anonīms teica...

          Rasa, man ļoti patīk lasīt tavus rakstus. Interesanti, vai tev sanāca uzsākt savu biznesu? Man pašai gribētos pievērsties e-komercijai, bet pagaidām vēl nepietiek drosmes. Inga

          free patterns teica...

          Vispirms paldies par labiem vārdiem. It īpaši tāpēc, ka rakstīšana man sagādā īstas mocības, jo nav rakstnieces talanta.

          Ja par savu biznesu, tad uz to pusi jau iet. Par to es esmu nodomājusi uzrakstīt atsevišķus rakstus. Tā teikt no gudriem teorētiskiem rakstiem, pie īstās dzīves rakstiem.

          Inga, bet, kas ir tas, kas tevi biedē pie e - komercijas?

          Anonīms teica...

          Visvairāk biedē kredīti, kas laikam būs jāņem, un risks, ka nopelnīšu mazāk, nekā patērēšu. Tagad es dzīvoju Luksemburgā, un ja es nolemtu te reģistrēties kā IK, tad no reiz būtu jāmaksā ap 400 eiro nodokļos katru mēnesī.

          free patterns teica...

          Tieši tas pats, kas man, bailes no kredītiem. Tāpēc es meklēju visas pieejamās bezmaksas iespējas, ko var sākumā izmantot un par to arī rakstu savā blogā.

          Nu protams tas nav labs padoms, bet vai negribi vispirms pamēģināt kā būs un tikai pēc tam reģistrēt savu saimniecisko darbību.

          Un vēl, vai neesi apsvērusi iespēju reģistrēt savu IK kādā citā ES valstī, nevis Luksemburgā. Es protams par šo valsti neko nezinu, bet man liekas ka tā nav lēta zeme un izmaksas tur ir augstas.

          Ir tāda interneta adrese (http://www.doingbusiness.org), varbūt tev var noderēt.

          Anonīms teica...

          Luksemburgā PVN tikai 15%. Daudzas kompānijas tieši cenšas te atvērt savas pārstāvniecības: no Beļģijas, Francijas, Vācijas, UK, pat no Krievijas. Kamēr tu nebūsi oficiāli reģistrēts, nekas ar tevi nesadarbosies. Es varētu un citā ES valstī reģistrēties, piemēram, Vācijā, kuru es redzu caur savu logu, tā kā dzīvoju pie robežas. Tā jau nebūtu problēma, bet tad tur būtu vēl jāīrē ofisiņš. Var jau reģistrēt saimniecisko darbību Latvijā, un katru gadu saņemt atļauju strādāt Luksemburgā. Šobrīd apspriežu dažādus variantus, tāpat kā tu.

          free patterns teica...

          Bet, ko tu Inga gribi tirgot savā interneta veikalā? Tu gribi kaut ko pirkt un pārdot. Vai pati kaut ko radīt un tad tirgot. Vai arī kādus pakalpojumus sniegt caur mājas lapu.

          Nu, ja jums tur tik stingri ar to sadarbošanos, tad varbūt apsver visas pārējās, maksimāli iespējamās bezmaksas iespējas, ko vari iesākumā izmantot.

          Anonīms teica...

          Vislabāk būtu atvērt kādu veikaliņu un paralēli tirgot internetā. Protams, es domāju pirkt – pārdot. Lasot wholesale noteikumus, bieži sastopos ar to, kā piegādātājs pieprasa atsūtīt tava reāla veikala foto no ārpuses, no iekšpuses, mājas lapas vietni, pieprasa netirgot ebay, amazon,... Mēģināšu kontaktēt kādus ražotājus no Latvijas, Lietuvas, kas vēlētos pārdot savas preces Eiropā.

          free patterns teica...

          Ja tevi interesē Latvijas jaunie censoņi, tad dodies uz Latvijas Biznesa inkubatoru interneta adresēm vai arī lasi www.nekrize.lv sadaļu par Latvijas veiksmes stāstiem, kuros ir daudz jauno censoņu adreses.

          Anonīms teica...

          Paldies, Rasa. Veiksmes stāsti tiešām iedvesmo. Kas zina, varbūt nākotnē un mēs vēl sadarbosimies :)

          free patterns teica...

          Ja vēlies pirkt un pārdot, tad pamēģini ar poļu ražotājiem. Viņiem patiešām ir labas un kvalitatīvas preces un viņi ir pretīmnākoši un elastīgi.
          Man ir spāņu apavu ražotāju adreses, ja vajag varu iedot.

          Anonīms teica...

          Paldies, pagaidām vēl pa agru, es taču vēl neesmu reģistrējusies. Kā tu rakstīji vienā no rakstiem, veiksmīgs mazais tirgotājs tirgo nišas produktus. Un es sev tādu nišu izdomāju, bet par to padalīšos ar tevi pa e-mail.

          free patterns teica...

          Labprāt papļāpāšu.

          Metatrader teica...

          Paldies, uzskatu, ka ļoti noderīgi.